Τα ΝΕΑ έγραψαν για εμάς

Iστιοπλοϊκό για άτομα με αναπηρίες έκανε το πρώτο του ταξίδι…

Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της Ελλάδας μπορεί να μην είναι προσβάσιμα για τους πολίτες με αναπηρίες, οι θάλασσες όμως πλέον είναι! Πώς; Χάρη στο πρώτο στην Ελλάδα απολύτως προσβάσιμο ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης που έκανε χθες το παρθενικό του μίνι ταξίδι στον Σαρωνικό, με επιβάτες πολίτες με αναπηρίες.

Από το καλοκαίρι θα προσφέρει διακοπές με άνεση και ασφάλεια, τόσο στους Έλληνες πολίτες με αναπηρίες, οι οποίοι έως σήμερα ήταν αποκλεισμένοι από τις χαρές τού… καλοκαιριού, όσο και στους τουρίστες και επισκέπτες των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Κύριο χαρακτηριστικό του σκάφους είναι ότι δεν παρουσιάζει κανένα εμπόδιο για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, από την επιβίβασή τους από τον ντόκο, την κίνησή τους μέσα έως και την είσοδό τους στις καμπίνες! «Όλα γίνονται σε ένα επίπεδο. Δεν υπάρχουν σκαλάκια ή άλλα εμπόδια», εξηγεί στα «NEA» ο κ. Αντώνης Μάγγος, ο οποίος μαζί με τον κ. Δήμο Χέλμη (οι ιδιοκτήτες του σκάφους) μετέτρεψαν με μεράκι και προσοχή στη λεπτομέρεια ένα απλό ιστιοπλοϊκό (Dufour Atoll 43) σε πλήρως προσβάσιμο για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

«Πριν από έξι μήνες όταν ανέφερα σε άλλους την ιδέα μου να προσφέρουμε τα ιστιοπλοϊκά μας σκάφη ανοιχτής θάλασσας σε ανθρώπους με αναπηρίες, πολλοί γελούσαν. Μου έλεγαν ότι είναι αδύνατον… Ακολούθησαν συζητήσεις με ειδικούς που σήκωναν τα χέρια ψηλά και τελικώς χρειάστηκε η ψυχολογική στήριξη από φίλους με αναπηρίες, οι συμβουλές τους, αλλά και βόλτες μαζί τους» για να προκύψει το προσβάσιμο «Solis invictis» («Ανίκητος ήλιος»), όπως είναι το όνομά του. «Απαιτήθηκε βέβαια καθημερινή κοπιαστική εργασία επί δύο μήνες για να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές», συμπληρώνει ο κ. Χέλμης.

«Δεν ένιωσα κραδασμούς»

Ενθουσιασμένοι μετά το δίωρο μίνι ταξίδι τους στον Σαρωνικό ήταν χθες ο τετραπληγικός Παναγιώτης Τσίγκανος και ο παραπληγικός Γιώργος Ηλιάκης, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί στο προσβάσιμο ιστιοπλοϊκό. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Αυτό που μου έμεινε είναι η αίσθηση πλήρους ασφάλειας που προσέφερε. Δεν ένιωσα ούτε κραδασμούς ούτε πολλά κουνήματα», λέει ο Παναγιώτης Τσίγκανος. Από την πλευρά του ο νεαρός Γιώργος Ηλιάκης εντυπωσιάστηκε από την προσοχή στις λεπτομέρειες, «όπως από την πλατφόρμα που οδηγεί στις καμπίνες και λειτουργεί με τηλεχειρισμό».

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ

Η Ελπίδα άνοιξε πανιά

Tα μυστικά της ιστιοπλοΐας για άτομα με αναπηρίες

ENA ΙΤΑΛΙΚΟ ιστιοπλοϊκό σκάφος πλήρως προσβάσιμο για άτομα με αναπηρίες αναμένεται να καταπλεύσει το απόγευμα στην Ελλάδα: Το σκάφος θα ρίξει άγκυρα στην ολυμπιακή μαρίνα του Δέλτα Φαλήρου, όπου θα το υποδεχτούν οι υπεύθυνοι του συλλόγου «Ιστιοπλοΐα για όλους» (ο σύλλογος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα για άτομα με αναπηρίες). Εκεί, τα μέλη του συλλόγου αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για το άθλημα θα μυηθούν στα μυστικά της ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας, καθώς και της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας, με τη βοήθεια της Ιταλίδας αθλήτριας των Παραολυμπιακών Αγώνων, Azzura.

Το σκάφος είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει σε χειριστές αναπηρικών αμαξιδίων να χειρίζονται το σκάφος και τα πανιά του, να το οδηγούν και να απολαμβάνουν την ιστιοπλοΐα, τη θάλασσα και τα νησιά χωρίς προβλήματα. Το σκάφος θα παραμείνει στην Ελλάδα έως τον Οκτώβριο. Όσοι ενδιαφέρονται να δουν το ιστιοπλοϊκό ή να επιβιβαστούν μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Αντώνη Μάγγο στο τηλέφωνο 6947.309529.

ΤΑ ΝΕΑ , 30/06/2006 , Σελ.: N15
Κωδικός άρθρου: A18575N152
ID: 525211

Tα μυστικά της ιστιοπλοΐας για άτομα με αναπηρίες

Comments are closed.